פוליש לרכב?
- ROXPRO DETAILING
- 24 בנוב׳ 2024
- זמן קריאה 3 דקות
עודכן: 28 בנוב׳ 2024

פוליש לרכב הוא תהליך לא מובן באופן נרחב, אבל כזה שחשוב באמת כדי שהצבע יראה כמה שיותר מבריק. במאמר זה נעבור בדיוק על מה תפקידו של פוליש לרכב, הסיכונים, המגבלות, התהליך וההכנה הנדרשת לקבלת הגימור הטוב ביותר.ֿ
פוליש לרכב הוא תהליך של הסרת נזקי פגמים קלים בשכבת הלכה (שריטות ומערבולות) באמצעות נוזל ליטוש כדי לשטח את השכבה השקופה (לכה) מה שמגביר את רמת הברק. תהליך הפוליש יכול להתבצע במכונה או ביד ולאחר מכן יש להגן על הצבע באמצעות ווקס, איטום או ציפוי הגנה.
פוליש אינו זהה לווקס
זו אולי אחת התפיסות השגויות הגדולות ביותר בטיפול ברכב. הרבה בעלי רכב נופלים במלכודת של שימוש במונחים "ווקס" ו"פוליש", לסירוגין, אבל למעשה יש להם תפקיד שונה מאוד.
פוליש לרכב מלטש את הלכה, כלומר יש לו את היכולת להחליק את השכבה השקופה (שכבת הצבע העליונה על הרכב). זה מסיר את כל הפגמים הקלים, הנגרמים בדרך כלל במהלך תהליך השטיפה על ידי שימוש בספוגים, מברשות או טכניקות אגרסיביות אחרות של ניקוי הרכב. המטרה הכללית, היא לשפר את רמת הברק. במילים פשוטות, ככל שהלכה חלקה יותר, הצבע מבריק יותר.
הווקס הינו חומר שמורחים או מרססים על הרכב שנותן שכבת הגנה על הצבע ומסייע בהגנה מפני קרני UV, לכלוך, חרקים ועוד... לווקס אין את היכולת ללטש את השכבת הלכה מכיוון שאינו מכיל חומרי ליטוש. פוליש אינו מגן על הצבע, לכן חשוב לבצע ווקס לאחר הפוליש כדי להגן על הגימור.
הבלבול בין ווקס לפוליש נובע כנראה מהטענות הבסיסיות ששניהם גורמים לצבע להיראות מבריק יותר. ווקס נוטה להכיל כימיקלים שיוסיפו רמה מסוימת של ברק לצבע. עם זאת, אין לו השפעה כמעט כמו פוליש. גימור מבריק באמת נובע מפוליש שמלטש את הלכה, לא ממה ששמים למעלה.
איך עובד פוליש?
נגענו בזה כבר בפסקה הקודמת שפוליש הוא מלטש ועוזר להחליק את השכבה השקופה (הלכה), אולם זה באמת דורש קצת יותר הסבר. הלכה של הרכב היא לעתים רחוקות חלקה לחלוטין ותכיל רמה מסוימת של נזק, אלא אם כן הרכב עבר ליטוש ותחזוקה טובה לאחרונה.
חומרי הפוליש מכילים חומרי ליטוש עדינים בפורמט נוזלי אשר נועדו להסיר את השכבה הפגומה של הלכה, כדי לחשוף שכבה רעננה ושטוחה של צבע. ניתן ליישם אותם באמצעות שימוש במכונת פוליש, או ביד עם כרית קצף או מיקרופייבר. הם מיושמים בתנועות סיבוביות, על שטח קטן בכל פעם ועובדים לתוך הצבע במטרה להסיר שכבה אחידה. לאחר עיבוד הלכה עם חומרי פוליש נשארת לרוב אבקה לבנה, ניתן לנגב את השאריות באמצעות מגבת מיקרופייבר עדינה ביותר. ייתכן שיידרשו ניסיונות מרובים על אותו אזור כדי להגיע לרמת הגימור הנדרשת.
אילו סוגי שריטות פוליש יכול להסיר?
פוליש מסוגל להסיר רק שריטות עדינות מאוד של שכבה שקופה. הוא אינו מסוגל להסיר שריטות שעברו לשכבת הבסיס, שלרוב נראים בצבע לבן. הלכה השקופה נועדה רק כדי לחדד באמת את הצבע לגימור מראה.
על מנת להתמודד עם שריטות עמוקות יותר בלכה, ניתן להשתמש בטכניקות אחרות במקום. הנפוץ ביותר, נקרא פוליש רב שלבי, תהליך ליטוש במספר רב של שלבים.
פוליש רב שלבי הוא למעשה תהליך ליטוש המורכב מלפחות 3-4 שלבים. כאשר בכל שלב עובדים עם פוליש ברמת חיתוך שונה. בשלב הראשון מתחילים מפוליש גס, ככל שמתקדמים בשלבים עוברים לפוליש עדין יותר.
שלב ראשון
השלב הראשון של הפוליש מתחיל בפוליש גס המתבצע עם פד שעשוי מצמר כבשים. על הפד עובדים עם משחת פוליש גס המכילה גרגרים ומורכבים על מלטשת. המלטשת מסתובבת במהירות גבוהה ומורידה שכבה מהצבע. פעולה זאת עוזרת להעלים את רב השריטות הקלות שהעין רואה, בעיקר ברכבים בהירים. בזמן התהליך חשוב לא לפגוע עם משחת הפוליש בחלקי הגומי השונים ברכב. יש להדביק עליהם נייר דבק מתאים על מנת לשמור עליהם מפני נזקים.
שלב שני
השלב הבא הוא עבודה עם פוליש ברמת חיתוך נמוכה יותר – פוליש בינוני.
לאחר הפוליש הגס מנקים את כל שאריות הפוליש הגס שירדו מהרכב.
הפוליש הבינוני מתבצע עם ספוג נוקשה או פד פרווה רכה. הבחירה תתבצע בהתאם למצב הרכב ולכמות השריטות הנוספות שיש להסיר. המטרה היא להמשיך בהורדת השריטות ולהחליק את הרכב.
שלב שלישי
השלב הבא הוא פוליש עדין. שוב יש צורך לנקות את הרכב למצב סטרילי ולהסיר את כל שאריות הפוליש הבינוני. כעת משתמשים בפד ספוג רך ומשחה עדינה וחלקה.
המלטשת מסתובבת במהירות נמוכה יותר ומשלימה את פעולת הפוליש. פוליש עדין הוא זה שמעניק לרכב את המראה החדש והנוצץ.
סיכוני פוליש
לפני ליטוש רכב או שימוש בכל אחת מטכניקות תיקון/שיפור הצבע המתוארות לעיל, חשוב להבין את הסיכונים הכרוכים בכך. ליטוש הוא תהליך בלתי הפיך, לאחר הסרת שכבה משכבת הלכה, לא ניתן להחזיר אותה.
ללכה יש תפקיד מגן שכן היא יושב על גבי שכבת הצבע כדי להגן עליו מקרני UV, לכלוך וחרקים כדי לעזור לו לשמור על צבעו. הסרת שכבת הלכה על ידי ליטוש, צריכה להיעשות רק בעת הצורך, ובזהירות, על מנת למנוע הסרת רמות מוגזמות של הלכה וסיכון שלמות שכבת הצבע שמתחתיה.
מכיוון שאינך יכול לראות את עובי הלכה חזותית, הגישה הבטוחה ביותר היא להשתמש במד עומק צבע. זה מאפשר לך לקבל קצת מידע על כמה שכבה לכה אתה יכול להסיר בבטחה. ברגע שאתה יודע עם כמה צבע אתה מתמודד, הגישה הטובה ביותר היא להשתמש קודם כל בטכניקה הפחות אגרסיבית, ורק אם צריך להשתמש ביותר ליטוש.
Comments